Wanneer?
maandag 2 december 2024 van 11.00 uur tot 13.00 uur
Waar?
Radioweg 1
7348 BG Radio Kootwijk
Voor wie?
20 personen
Kosten?
Parkeerkosten 7,00 euro
Bij te late afzegging of niet komen opdagen (25 euro).
Catering?
Nvt.
Materiaal?
Opgeven?
Aanmelden via deze aanmeldlink, die je ook later moet gebruiken als afmeldlink:
Meer informatie
Zendstation Radio Kootwijk is het historisch voorbeeld van technische ontwikkelingen in de 20e eeuw in een ongerepte omgeving.
Aan het begin van de vorige eeuw ontwierp architect Julius Luthmann (1890-1973) het hoofdgebouw van Radio Kootwijk. Hier moest de zendapparatuur voor de lange golf gehuisvest worden voor de communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën, met name Nederlands-Indië
In 1923 nam de PTT het radiotelegrafisch zendstation in gebruik voor de lange golf. Voor die tijd een technisch hoogstandje. Snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf.
'Hallo Bandoeng...'
Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Nederland kon vanaf dat moment, via de grotere postkantoren in Nederland, bellen met Nederlands-Indië en spoedig daarna ook met andere landen en continenten. Tijdens WOII gebruikten de Duitsers het station voornamelijk voor de onderzeeboten.
Het dorp
De gebouwen en infrastructuur zijn tussen 1918 en 1965 gerealiseerd. Een deel van de gebouwen heeft cultuurhistorische betekenis. Een watertoren, transformatorhuisjes en twee pomphuisjes behoren tot de nutsgebouwen. Daarnaast waren gebouwen nodig zoals een hotel (het voormalige tehuis voor ongehuwde ambtenaren), werkplaatsen, opslagruimten, woningen en kantoren.
Einde van het zendstation
De ontwikkelingen namen een vlucht. De opkomst van satellietverbindingen in de jaren zeventig beperkten de zendfunctie van Radio Kootwijk tot lucht- en scheepvaartverkeer.
Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht.
In 2009 is het voormalig zendstation Radio Kootwijk overgedragen aan Staatsbosbeheer.
Wij krijgen 2 uur de tijd om dit monument aan de binnenzijde te fotograferen. Voor of na die tijd kun je natuurlijk ook dit markante Rijksmonument in het mooie landschap eromheen fotograferen.