Log in

Nieuwe rubriek: gastblogger

Alumni NAVB wil de leden de mogelijkheid bieden ervaringen of nieuws met de andere leden te delen. Dat doen we met de rubriek "Gastblogger". Heb je in je fotografie carrière iets bijzonders meegemaakt? Heb je een bijzondere reden waarom je hebt gekozen voor de fotografie? Heb je een foto waar een mooi of aangrijpend verhaal bij hoort? Misschien heb je ooit een enorme blunder begaan, die je met de overige leden van onze vereniging wilt delen? Stuur ons je tekst en we plaatsen het als gastblog op de nieuwspagina. Graag met foto's erbij!

Deze keer een gastblog van Swanny Hommersom. Wie volgt!!

Bruinkoolwinning in Duitsland

Toen we eindelijk na een lange periode met beperkende maatregelen weer wat makkelijker de grens over konden ben ik naar een bijzondere locatie geweest. Net over de grens bij Limburg ligt in Duitsland een gebied waar nog op grote schaal bruinkool wordt gewonnen in grote dagmijn afgravingen. De winning van bruinkool heeft in Duitsland in de afgelopen 60 jaar al menig dorp van de kaart geveegd. De plaatsen Reisdorf, Garzweiler, Priesterath, Stolzenberg, Elfgen, Belmen, Morken-Harff, Epprath, Omagen, Königshoven, Otzenrath, Spenrath, Holz, Pesch, Borschemich bestaan niet meer of zijn op een andere locatie opnieuw opgebouwd. Garzweiler en Hambach zijn de twee grootste en bekendste dagmijnen. De dorpen Lützenrath en Immerath zijn de laatste twee dorpen die het veld moeten ruimen voor deze afgraving. Dat gaat gepaard met steeds meer protesten. Het gebied wordt tot meer dan 100 meter diep afgegraven en nadat de bruinkool is gewonnen wordt het gebied weer gevuld met overgebleven grond. Zo’n mijnbouwgebied levert een heel bizar beeld op. Zover je kunt kijken zie je gigantische graafmachines waarvan de grootste 95 meter hoog zijn. Stukje voor stukje wordt alles afgegraven en via transportbanden afgevoerd naar de kolencentrales. Duitsland is nog in grote mate afhankelijk van deze energievorm (25% van de elektriciteit wordt opgewekt met Bruinkool). Kijk voor meer informatie maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Garzweiler en https://nl.wikipedia.org/wiki/Hambach_(bruinkoolmijn) dan zie je hoeveel er al is afgegraven in de omgeving en hoeveel er nog gepland is.

De afgravingen zijn te bekijken en soms worden er rondleidingen gegeven. Bij alle afgravingen zijn meerdere uitkijkpunten gecreëerd. Daar heb je goed zicht op de omvang van de afgravingen. Bij goed weer levert dat mooie plaatjes op. Je hebt wel een sterke telelens van minimaal 200+ mm nodig om de grote graafmachines in volle omvang te kunnen fotograferen. Ik heb in google maps een route gemaakt en heb een dag kunnen vullen met het bezoeken van de verschillende uitkijkpunten en de verlaten huizen van de dorpen die binnenkort moeten verdwijnen.

Voor wie zich hierin interesseert is het gebied zeker een bezoekje waard. Je vindt de afgravingen in de driehoek Mönchengladbach-Keulen-Aken (bij Roermond de grens over).

Met vriendelijke groeten,

Swanny Hommersom